|*| spi-tool Aracı ile SS963 Seri Sürücü Kartının Kontrol Edilmesi
Kaynak kodlarını yazının sonunda paylaştığımız bu araç ile; SS963 Seri Güç Sürücü kartının çıkışlarının kendi yazılımınız içinde nasıl kontrol edebileceğinizi anlatacağız. Araç ile SS963'ün çıkışlarını kontrol edebileceğiniz gibi herhangi bir SPI cihazı da kontrol edebilirsiniz. Telif hakkı bilgileri ve kullanım şartlarını github sayfamızdan inceleyebilir her türlü sorunuzu iletişim sayfamızdan veya facebook sayfamızdan bizlere yöneltebilirsiniz.
|*| Sistem Tanıtım Kitapçığı
Bu kitapçık sistemin işleyişi, donanımsal yapısı hakkında bilgi içerir. Yazılım genel hatları naısl kullanılacağı hakkında ayrıntılı açıklamalar bulabilirsiniz. Sürüm numarası o an ki donanım ve yazılımı temsil eder. Yeni donanım, yazılım sürümlerinde yeni kitapçıklar yayınlayacağız. Tanıtım Kitapçığı'nı indirmek için tıklayınız
|*| SS963’ün Kaskat Bağlantısı Nasıl Yapılır?
  SS963 giriş ve çıkış kontrol konnektörleri ile art arda (kaskat) bağlanarak çıkış sayısı artırılabilir. En fazla 100 adet SS963 art arda bağlanarak tek bir mikrobilgisayar ve mikrodenetleyicili sistem ile kontrolü sağlanabilir. Yukarıdaki bağlantı şemasından da görülebileceği gibi; tüm SS963’lerin enerji besleme terminalinin (B) anotuna kaynağın anotu ve tüm şase terminallerine de (E,F)kaynağın katotu (eksi kutup) bağlanmıştır. Kaskat bağlantıda elde edilecek çıkış frekansı her bir kaskat’da bölünmektedir. Normalde 260KHz olan çıkış frekansı bu 2 kartın bağlanması durumunda 130KHz’e düşer. Kaskat bağlantıda kartlar arası bağlantıları (A ve D) sağlayan konnektörlerin doğru ve sıkı şekilde birbirine geçtiğinden emin olunuz. Böyle durumlarda kartları vida delikleri aracılığı ile hareketsiz bir zemine sabitlemeniz yerinde olacaktır.
|*| SS963 Tek Enerji Kaynağı ile Nasıl Beslenir?
Resimdeki şemasında tek bir güç kaynağı kullanılmıştır. Eğer kontrol edeceğiniz yükler 6 ile 12 volt  (SS963 v5C için üst limit 30v dur) arasında ise güç kaynağını SS963’ün beslemesi içinde kullanabilirsiniz. Bu durumda kaynağın anotunu (+ kutup) kart besleme girişinin (B terminali) anotuna bağlayabilirsiniz. Bağlantıyı yaparken B terminalinin katotuna (- kutup) bağlamamaya dikkat ediniz. Aksi halde güç kaynağının ve SS963’ün zarar görmesine neden olabilirsiniz. (Bu risk SS963 v5C için ortadan kaldırılmıştır)  Bu tarz bir bağlantıda SS963’ün kararlı çalışabilmesi için iyi bir regülasyona ve güç kapasitesine sahip DC güç kaynağı kullanmak gereklidir. Ani ve aşırı güç değişimlerini ancak iyi bir güç kaynağı sağlayabilir. İhtiyaç duyduğunuz akım kapasitesinin 1,5 katını ve daha fazlasını karşılayabilecek bir güç kaynağı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
|*| SS963'ün Elektriksel Bağlantısı Nasıl Yapılır?
SS963 ürününün bağlantısını yapmadan önce ürünün zarar görmemesi için üzerinizdeki birikmiş elektriği toprakla teması olan bir iletkene (kalorifer peteği, metal tesisat borusu veya yoksa duvara) dokunarak üzerinizden atınız. Bu işlem SS963’ün hassas bileşenlerinin üzerinizde birikmiş olan binlerce volt statik elektrikten zarar görmesini engelleyecektir. Yukarıdaki temel bağlantı şemasında iki ayrı DC besleme kaynağı kullanılmıştır (Kaynak 1 ve Kaynak 2). Kullanacağınız kaynakların iyi bir DC regülasyonuna sahip olması gerekir. Özellikle Kaynak-1 ‘in SS963’ün sağlıklı çalışabilmesi için iyi bir DC regülasyona sahip olması önemlidir. Kaynak-1, 6 ile 12 volt aralığında DC gerilim üreten en az 50mA akım kapasitesine sahip bir besleme kaynağı olmalıdır. Bu konudaki tavsiyemiz kaynağın  100mA’den fazla bir akım kapasitesine sahip olmasıdır böylece sistemin çalışması daha uzun ömürlü olacaktır.
|*| SS963 Seri Sürücü Bölümleri
  A: Kontrol girişleriB: Kart besleme girişi (6-12v)C: Çalışma gösterge ledleriD: Kaskat bağlantı için kontrol çıkışlarıE,F: Yük enerjileri için şase bağlantı terminalleriP1,P2,P3,P4: 24x3A yük çıkışları   Kontrol Girişleri (A) Kontrol girişleri çıkışları kontrol etmek üzere gönderilen sayısal verinin giriş karta giriş yaptığı noktadır. Gönderilecek veri 96’bit uzunluğunda sayısal bir işaretten (Serial Data) ibarettir. İşaretin kartta ilerleyebilmesi için bu işarete eşlik eden bir saat sinyalinin (Clock) de bulunması gerekir. Kontrol girişi (A) uygun biçimdeki sayısal veriyi gönderecek bir mikro denetleyicili veya mikro işlemcili sisteme bağlanır.   Kart Besleme Girişi (B) Kartın ihtiyaç duyduğu çalışma gerilimini oluşturmak üzere enerji beslemesi bu terminalden yapılır. Besleme terminaline 6 ile 12 volt arasında ve en az 50mA akım kapasitesine sahip bir enerji kaynağı bağlanır. Enerji kaynağının yeterli akım kapasitesine ve iyi bir DC regülasyona sahip olması çıkış kontrollerinin kararlı olarak gerçekleştirilebilmesi için en önemli unsurdur.   Çalışma Göstergeleri (C) SS963-5B modelinde 3 adet gösterge led’i bulunmaktadır. Bu ledler’den Vcc led’i kartın besleme geriliminin sağlandığını ve kartın enerjilendiğini ifade eder. LL etiketli led ise karta gönderilen her bir 96’bit lik verinin alınıp çıkışlara aktarıldığı sırada ışık verir. LOE led’i düşük lojikte gösterim yapar var ve çıkışlar aktif olduğunda sönük konuma geçer.   Kaskat Bağlantı Konnektörü (D) SS963-5B çıkış sayısını artırmak amacıyla art arda bağlanabilir. İhtiyaç duyduğunuz çıkış sayısını elde etmek için A ve D konnektörleri birbirine bağlanarak genişletme sağlanır. Şase Bağlantı Terminalleri (E ve F) SS963-5B yüksek akım kapasitesine sahip bir seri sürücüdür. Her bir çıkışı 4.4 Ampere kadar çıkış verebilen yapısı ile kontrol edilecek yüklere şase/katot enerjisi sağlar. SS963-5B ortak katotlu çıkaşlara sahiptir. Enerji kaynağının katotunun (eksi kutup) bu terminallere yeterli kalınlıkta bir kablo ile bağlanması beklenir.   Yük Çıkışları (P1, P2, P3 ve P4) Kontrol edilecek yükler bir IDC (2x12 pin 2.54mm) konnektör vasıtasıyla bu çıkışlara bağlanır. Her bir çıkış 3A akım kapasitesine sahiptir. Gerekli durumlarda bu çıkışlara 4.4A’e kadar yük bağlanabilir.
|*| Model: SS-963 Seri Sürücü Kartı
Ürüne Genel Bakış SS963 seri sürücü, yüksek verimlilikle çalışan güç sürücü bir karttır. SS963 seri sürücü, özellikle şerit led, RGB Led ve röle gibi binlerce elektronik yükü güvenli ve hızlı bir şekilde kontrol etmeyi sağlar. SS963 temel olarak kontrol girişinden seri biçimde aldığı 96 bit’lik veriyi hızlı bir şekilde çıkışlarına aktarır. Tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanmış ve yerli imkanlar ile Türkiye’de üretilen kartımız 0.5watt gibi çok düşük güç tüketimi ile megahertz’ler seviyesinde hızlarda yüksek verimlilikle çalışır. SS963, 100MHz’e kadar aldığı veriyi her bir çıkışına 1MHz hızında aktarabilir. Bu hız her bir çıkışın birbirinden bağımsız olarak saniyede 260 bin kez konum değiştirebilmesine imkan sağlar. Bu yönüyle istenen çıkış hızları, giriş veri frekansı ile sağlanarak PWM gibi yöntemlerle ışık parlaklığını ayarlamaktan istenen motor devir hızlarını sağlanabilmesine olanak verir.  Her bir çıkış azami 4.4 akım kapasitesine sahiptir ve her bir çıkış ile üç çipli bir şerit led’in 10metresi güvenli şekilde sürebilir. SS963 yüksek frekanslı akımlarda çalışabilme kabiliyeti ile adım motorlarının da (step motor) kontrol edilebilmesini sağlar. Tek bir SS963 ile 24’e kadar adım motorunun kontrolü gerçekleştirilebilir.